De knoop doorhakken over een type vloer voor je woning is erg moeilijk. Er is enorm veel keuze in onder andere materiaal, omvang, ontwerp, mate van onderhoud, duurzaamheid, kosten…. de lijst gaat maar door. Je wilt natuurlijk dat je huis er mooi uitziet; de perfecte vloer vormt de basis hiervoor. Duurzaamheid is erg belangrijk bij het kiezen van een vloer. Een vloer die de tand des tijds beter doorstaat zorgt ervoor dat je iets gebruikt dat extra duurzaam is. Bovendien wil je een vloer die de kosten over een zo lang mogelijke periode spreidt. Om je wat tijd en onderzoek te besparen, bespreken we de materialen die specifiek op het gebied van duurzaamheid goed scoren.

Gietvloeren

Gietvloeren worden steeds populairder bij consumenten. Deze vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor de gehele vloer zeer sterk wordt. Een gietvloer heeft een prachtige uitstraling, vooral door de naadloze constructie. De vloer scoort hoog op het gebied van duurzaamheid, omdat alleen de toplaag hoeft te worden vervangen om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Op deze manier kan een gietvloer wel 20 jaar meegaan.

Bamboe

Bamboe staat bekend als één van de meest duurzame materialen die er op deze aarde bestaan. Bamboe vloeren hebben een houdbaarheid van minstens 25 jaar. Als het goed wordt onderhouden (gemakkelijk te doen) dan moet het nog langer meegaan. Bamboe heeft de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen. Huiseigenaren hebben bijgedragen aan de serieuze vraag naar deze unieke houten vloer. Duurzaamheid is de grootste kwaliteit van bamboe, maar bamboe is ook veelzijdig in ontwerp en zeer milieuvriendelijk.

Natuursteen

Een natuurstenen vloer staat ook hoog op de duurzaamheidslijst. Elk soort natuursteen is duurzaam. Als steen bestand is tegen extreme weersomstandigheden dan moet het wel bestand zijn tegen een handvol mensen die door je keuken lopen. Natuurstenen zoals graniet, travertijn en marmer zijn populair onder consumenten. Alle drie zijn topkeuzes voor aanrechtbladen, maar alle drie zijn ook duurzame opties voor vloeren. Natuursteen tegels zijn zeer moeilijk te beschadigen, vooral als er een steen-afdichtingsmiddel wordt toegepast. Deze tegels gaan zeer lang mee.

Hardhout

Hardhout is een bijzondere vloerkeuze. Het is misschien wel de meest populaire vloer, door alle keuzemogelijkheden valt er heel veel te kiezen. Vraag om advies van een vloeren expert om jezelf wat tijd te besparen. Hardhouten vloeren bieden flexibiliteit in de zin dat ze meerdere malen kunnen worden gerepareerd gedurende hun hele levensduur. Deze vloer heeft onderhoud nodig als je de levensduur wilt maximaliseren. Bovendien zijn hardhouten vloeren kwetsbaar voor water en krassen. Als je de vloer goed onderhoudt, moet een hardhouten vloer de hele levensduur van het huis meegaan.

Vinyl

Vinylvloeren voldoen niet helemaal aan de klasse van hardhouten vloeren, maar het is een mooi alternatief. Betaalbaarheid en duurzaamheid zijn de sterke punten van vinyl. Vinyl fungeert in de eerste plaats als een gebruiksvriendelijke vloer. Het is vlekbestendig en waterbestendig. Uiteindelijk is dit type vloer bedoeld om bestand te zijn tegen veel verkeer en is daardoor perfect voor gezinnen met huisdieren. Met zeer beperkt onderhoud hebben vinylvloeren een levensduur van minstens 15 jaar.