Type natuurstenen

Er zijn veel verschillende typen natuurstenen, hieronder kunt u meer informatie vinden over de natuurstenen: marmer, graniet, kwartsiet, hardsteen, kalksteen, leisteen en travertin

 

Marmer

Wanneer er hoge druk ontstaat in de natuur wordt uit kalksteen marmer gevormd. Marmer is dus voornamelijk gemaakt van kalksteen, marmer is niet bestand tegen zuren. De luxe uitstraling van marmer maakt het ideaal voor in huis bijvoorbeeld voor uw keukenblad, badkamer, vloer, vensterbanken of tafelblad. Ongeveer 80% van de verschillende soorten marmer kunnen ook buiten worden gebruikt, de steensoort komt voor in een aantal kleuren die variëren van wit tot grijs, roze en rood.

Bron: http://vitraglobal.com/vitra-tiles/nature/marble-texture/80×80-calacatta-tile-honed-touch-white-matt-sku-k942998hr

 

Graniet

Wanneer magma op het aardoppervlak vormt graniet zich. Tijdens het afkoelen ontstaan er allemaal kristallen, dit is kenmerkend voor graniet. Overal in de wereld komt graniet voor, in allerlei verschillende kleuren en soorten. Graniet is een sterkte steensoort, het is bestand tegen zuren, slijtvast en amper vlekgevoelig. De kleur van graniet kan worden behandeld waardoor die wat doffer of intenser wordt, graniet is bestendig tegen intensieve gebruiksbelasting en daardoor geschikt voor alle ruimtes in en buiten huis. Het wordt onder andere veel gebruikt voor vensterbanken en aanrechtbladen. Graniet komt voor in de kleuren grijs, zwart, bruin, rood, blauw en geel.

Bron: https://www.bricksandstones.nl/keramische-tegel-comfort-line-graniet–177.html  

Kwartsiet

Doordat zandlagen samengedrukt worden en er telkens een nieuwe zandlaag ontstaat, vormt kwartsiet zicht. Het vormingsproces van kwartsiet duurt tienduizenden jaren. Kwartsiet is een duurzame, vlekgevoelige, harde en goed te verwerken steensoort die geschikt is voor binnen en buiten huis. Kwartsiet komt voor in de kleuren geel, rood, grijs, crème en groen.

Bron: https://www.tegeloverzicht.nl/natuursteen/splijtsteen.html

Hardsteen

Hardsteen bestaat voor ongeveer 95% uit kalk en is niet bestand tegen zuren. Deze natuursteen kan binnen en buiten worden gebruikt, voor bijvoorbeeld uw badkamer, vensterbank, vijverrand of tuinmeubilair. Er zijn verschillende landen waar hardsteen vandaan komt, voornamelijk België, China en Ierland. Hardsteen uit China is goedkoper dan de Belgische hardsteen maar over het algemeen is de kwaliteit van de hardsteen uit België beter. Dit zou zijn omdat de kleur en hardheid van de Belgische variant beter is. Hardsteen kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Deze steen komt is blauwgrijs, dit varieert van donker tot licht.

Bron: http://www.stonebase.nl/tuinen/443/55/hardsteen/belgisch-hardsteen/tegel-belgisch-hardsteen-geschuurd

Kalksteen

Kalksteen lijkt op marmer maar is minder hard. Bij de vorming van kalksteen worden aders en fossiele resten ingesloten, hierdoor heeft kalksteen een bijzonder

onregelmatig uiterlijk. Kalksteen is geschikt voor binnenshuis, ongeveer 30% van de verschillende soorten kalksteen zijn ook geschikt voor buiten. Kalksteen komt uit verschillende landen, waaronder Frankrijk, Griekenland en Zuid-Nederland. Deze steensoort komt in verschillende, vaak lichte kleuren voor zoals crème en geel maar ook in het rood, grijs, zwart en bruin.

Bron: https://www.weerstandnatuursteen.nl/kalksteen-tegels/

Leisteen

Wanneer klei wordt omgevormd onder hoge druk ontstaat leisteen. Het vormingsproces hiervan duurt miljoenen jaren. Leisteen bestaat uit verschillende lagen, heeft een lichte glans, is water en zuren bestendig, heeft een schilferige structuur, werkt isolerend, is krasgevoelig en is makkelijk schoon te houden. Leisteen geleid warmte, hierdoor is het een ideale steen voor uw openhaard of dakbedekking. Leisteen is geschikt voor alle ruimtes in uw huis zoals de badkamer, woonkamer of keuken. Ongeveer 50% van de leistenen zijn geschikt voor buiten. Leisteen komt uit verschillende landen waaronder Portugal, België en Noorwegen. Deze natuursteen komt voor in verschillende kleuren namelijk: donkerblauw, grijs, oranje, groen, zwart en bruin.

Bron: http://www.steenhouwerijsmits.nl/materialen/leisteen

Travertin

Wanner het kalk in kalkrijke water wordt afgezet ontstaat er een laag van kalksteen waar travertin uit wordt gevormd. In dat water zitten ook andere dingen zoals takken en bladeren, doordat deze verteren ontstaat er een onregelmatige structuur in de steen. Deze natuursteen wordt voornamelijk gebruikt voor vloeren en trappen. Travertin is erg gevoelig voor water, hierom kan deze steen alleen binnen gebruikt.

Bron: https://www.ninos-naturstein.com/nl/travertin-tegels-classico-roman-verband-1keuz-pre.html