Het dak is een van de meest essentiële onderdelen van een huis, maar het is ook een van de delen van het huis waar huiseigenaren het minst van weten. Daarom is het van belang om je even in te lezen om de mogelijkheden te begrijpen, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen over een dakbedekkingsproject. Door middel van deze blog kom je erachter wat dakshingles zijn, welke soorten er op de markt zijn en wat de voor- en nadelen van shingles zijn. 

Wat zijn dakshingles eigenlijk?

Dakshingles zijn dakleien, gemaakt van bitumen. Dakshingles zijn niet alleen geschikt voor het bekleden van het dak van je huis, maar ook voor tuinhuizen, carports en andere soorten ‘gebouwen.’  Daksinhles zorgen voor een waterdichte afwerking aan je dak. Dit populaire daktype zijn relatief goedkoop en zijn makkelijk om mee te werken. Op deze manier kan niet alleen de professionele dakdekker Eindhoven bijvoorbeeld het dak leggen, maar ook de fanatieke doe-het-zelver. Toch raden we aan een professional in te schakelen, zo weet je zeker dat je dak jaren meegaat! 

Verschillende soorten dakshingles

Dakshingels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, namelijk: rechthoekig, zeshoekig of beverstaartvormig. Het materiaal blijft hetzelfde, alleen de vorm verandert, waardoor er een bepaalde look kan worden gecreëerd. De meest populaire vorm is rechthoekig. De beverstaartvormige shingles gebruikt men vaak bij bijvoorbeeld dierenverblijven. Shingles zijn er in meerdere kleuren, zoals zwart, oranje, rood, blauw en groen. Zo creëer je de uitstraling die het beste past bij jouw en je huis! Afhankelijk van de kwaliteit van de shingles gaat een shingle dak tussen de 20 – 25 jaar mee. 

De voor- en nadelen van shingles

Shingles zijn niet op elk huis de juiste optie. Op een goed geïsoleerd dak wordt afgeraden om shingles te gebruiken, door een hoge vocht- en temperatuurbelasting. Daarnaast worden shingles door de hitte van de zon zachter, loop daarom nooit in de zomer op je single dak! Een aantal voordelen:

  • Relatief goedkoop: Vergeleken andere typen daken, zijn shingles relatief goedkoop
  • Geluidsisolerend: Je ervaart geen geluidsoverlast bij regenval of hagel
  • Weerbestendig: Shingles overleven het in alle temperaturen en weersomstandigheden. 
  • Vrij eenvoudig te plaatsen: Ze wegen bijna niets en zijn daardoor makkelijk in gebruik.