De meeste huizen die in de afgelopen 100 jaar zijn gebouwd, hebben een muur met twee lagen, waardoor er een kleine ruimte – een spouw – tussenin overblijft.

De spouw is er om te voorkomen dat regenwater door de buitenmuur naar de binnenkant van de woning dringt. Ongevulde spouwen laten echter warmte ontsnappen en kunnen verantwoordelijk zijn voor een derde van alle warmte die uit je woning verloren gaat. Dat betekent niet alleen dat je huis minder gezellig is als het zou kunnen zijn, maar ook dat je waarschijnlijk veel zult uitgeven aan de verwarming.

Wat is er aan energieverlies te doen? 

Het is een goed idee om spouwmuurisolatie te laten installeren. Als je woning na 1920 is gebouwd, heb je waarschijnlijk spouwmuren. De spouw moet minstens 50 mm breed zijn en de muren dienen in goede staat te verkeren. Ook is het belangrijk dat ze vrij van puin zijn om geschikt te zijn voor spouwmuurisolatie. 

Hoe kun je spouwmuurisolatie aanbrengen? 

Je hebt een erkende installateur nodig om spouwmuurisolatie aan te brengen – het is geen klus die je zelf gemakkelijk kunt klaren. De ervaren installateur zal de geschiktheid van je woning voor spouwmuurisolatie controleren. Daarnaast zal hij of zij je het beste type adviseren. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn onder andere glaswol, polystyreenkorrels of polyurethaanschuim.

Hoe wordt de isolatie aangebracht? 

De isolatie wordt door middel van geboorde gaten van buitenaf in de spouw van je woning geblazen. De gaten worden vervolgens op kleur en maat van het metselwerk opgevuld.

Het installeren van spouwmuurisolatie duurt normaal gesproken ongeveer twee uur, maar dit is afhankelijk van de grootte van het huis en andere factoren, zoals het gemak van de toegang tot spouwmuur en de locatie van de woning in de wijk. 

 

Hoeveel kun je besparen met betere isolatie? 

Het installeren van spouwmuurisolatie kan tot 285 euro per jaar besparen op je energierekening. Een hele besparing die ook nog eens een keer van goede invloed is op het milieu, omdat je een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Kies voor een erkende installateur, zodat het project snel en goed gerealiseerd wordt.