De palmboom is één van de bolwerken van het tuinontwerp van 1980. In deze periode was de palmboom in elke tuin te vinden. De palmboom had geen concurrentie. Ze waren goedkoop, toegankelijk en verkrijgbaar in grote hoeveelheden. Drie decennia later mogen de typische decoraties van de jaren 80 dan verdwenen zijn, de palmboom is nog steeds aanwezig. Lees hier 10 voordelen van een palmboom in je tuin.

1. Een palmboom laat geen bladeren vallen

Het mooie van de palmboom is dat hij geen kleine bladeren heeft om te laten vallen. In plaats daarvan bestaat het loof uit bladeren die, meestal seizoensgebonden, worden weggegooid om plaats te maken voor nieuwe groei. Terwijl het harken van kleine bladeren een tijdrovende taak is, kan het oppakken van een of twee grote bladen nauwelijks als ‘werk’ worden geclassificeerd.

2. Palmbomen geven een levendige sfeer

Dit is veruit een van de grootste voordelen voor het kweken van palmbomen. Er zijn maar een paar exemplaren voor nodig, maar zelfs op 1-2m hoogte kunnen ze een saai oppervlakte snel transformeren tot een verleidelijke oase.

3. Een palmboom heeft weinig onderhoud nodig

Wat veel van onze bomen en planten betreft, concurreert de palmboom alleen met de naaldboom om het minste onderhoud. Ze hebben geen behoefte aan regelmatige bewatering of overvloedige hoeveelheden voeding en ze zullen standhouden met een minimum aan poespas. Ze zijn vatbaar voor zeer weinig plagen en ziekten en als ze toevallig sterven kun je zo een nieuwe palmboom kopen.

4. Je hebt keuze uit honderden verschillende palmbomen

Voor de tuinman is keuze van cruciaal belang en dat is dan ook de reden waarom palmbomen verkrijgbaar zijn in een groot aantal kleuren, patronen en bloeiende vormen. Het blijft dezelfde plant, maar juist de variatie maakt het zo leuk. Er zijn korte palmen, hoge palmen, tussen palmen en palmbomen die we nog moeten ontdekken voor thuisgebruik. Verscheidenheid maakt de palm een leuke plant.

5. Palmbomen overleven in allerlei soorten klimaten

Hoewel veel van onze palmen tropisch of subtropisch zijn en in exotische landen groeien, zijn er een aantal soorten die ook koude klimaten kunnen overleven en zelfs op grotere hoogte kunnen groeien.