Lekkages zijn erg vervelend. De schade die erbij komt kijken is ook niet al te fijn. Daarom is het fijn om te weten hoe je lekkages kunt voorkomen en indien nodig, kunt opsporen. Lees verder en voorkom lekkages in huis!

Tips voor het opsporen en voorkomen van lekkages.

●      Dakinspectie

Laat een aantal keer per jaar je dak goed inspecteren! Een dakdekker kijkt dan of alle dakpannen nog recht liggen, de dakbedekking op een plat dak nog strak ligt en of er geen losse naden zijn.

●      Controleer bomen

Zijn er bomen rondom je huis? Verwijder dan alle overhangende takken of vraag de eigenaar van de bomen om deze te verwijderen. Zo zorgen de takken niet voor schade aan je dak of woning. Laat ook bomen in je tuin regelmatig controleren en ook onderhouden.

●      Dakgoten

Vuil en bladeren kunnen je dakgoten verstoppen en verzwaren. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan in de naden met als gevolg een lekkage. Daarnaast kan de afvoer ook verstopt raken. Maakt in het droge najaar daarom je dakgoten schoon en controleer ze ook op scheurtjes.

●      Kitnaden

Kitnaden zijn vaak de grote boosdoener voor lekkages in de badkamer of keuken. Als kitnaden niet meer goed hechten, dan gaan ze lekken. Een lekkage uit de badkamer kan doorstromen naar het plafond van de kamer eronder. Kun je een bankpasje of een scherp mesje tussen de kitnaad en tegel schuiven? Dan heb je te maken met een lekke kitnaad.

●      Voegen

Scheuren in het voegwerk van de keuken en badkamer kunnen ook voor lekkages zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een lekkage in het doucheputje.

●      Waterleiding

Denk je dat je een lekkage hebt maar weet je niet waar die vandaan kan komen? Noteer voordat je gaat slapen de watermeterstand. Doe dit in de ochtend ook gelijk, voordat iemand water verbruikt in huis. Als de watermeterstand gelijk is gebleven, dan is er geen lekkage in de waterleiding. Wijkt de stand wel af? Dan is er kans dat je wel te maken hebt met een lekkage in de waterleiding.