Wie wil er nou niet een mooie vijver in de tuin? Een plek waar vissen, kikkers en vogels samen komen terwijl je in de avond kan genieten van het licht van de fontein in de vijver. Je kan kiezen voor een hele strakke vijver met een rand waar je op kan zitten of juist een hele natuurlijke vijver met veel planten en bloemen. Een vijver plaatsen is alleen niet iets dat je zomaar eventjes doet. Je kan een professional inhuren maar dan ben je al gauw een paar duizend euro kwijt. Of je kiest ervoor om zelf een vijver aan te leggen. In dit artikel geven we tips over wat je allemaal nodig hebt en hoe je het beste een vijver kan aanleggen.  

Wat heb je allemaal nodig? 

Een vijver aanleggen is een flinke klus die een goede voorbereiding nodig heeft. Zonder een vijverontwerp wordt het erg lastig om een vijver te plaatsen in de tuin. Verder is het belangrijk dat je ook kijkt naar de afmetingen van de tuin voordat je begint met graven. Je wil namelijk niet dat de vijver de hele tuin in beslag neemt. Hieronder geven we een opsomming van spullen die je nodig hebt voor wanneer je een vijver wil maken in de tuin: 

  • Container – voor het afval 
  • Kruiwagen – om het afval makkelijk te verplaatsen 
  • Zand 
  • Grondboor – om een gat te boren in de grond zodat het grondwater getest kan worden 
  • Vuilwaterpomp – deze tool kan je huren  
  • Piketpaaltjes – om de afmetingen van de vijver te bepalen 
  • Bodembescherming 
  • Schep 
  • Water 
  • Planten 
  • Vijverbenodigdheden 

Wat is de beste tijd van het jaar voor een vijver aanleg? 

Een vijver kan het heel jaar door aangelegd worden. Maar gezien het koude en natte weer in Nederland gaat de voorkeur uit naar het voorjaar. Dit heeft te maken met de biologische stand van de planten en het water in de vijver. De planten moeten natuurlijk groeien en dit kan het beste in het voorjaar. Kies je er toch voor om de vijver in het najaar te aan te leggen. zorg er dan voor dat je de planten en bloemen pas rond maart/ april in de vijver plaatst.  

Vijverbak of vijverfolie?  

Er zijn twee manieren waarop een vijver geplaatst kan worden, door middel van een vijverbak of vijverfolie. Beide manieren hebben zo zijn voor-en nadelen. Een vijver dat aangelegd wordt met vijverfolie heeft een natuurlijke uitstraling. Je kan de vijver zo groot of klein maken zoals je zelf wil. Het nadeel van vijverfolie is dat het veel werk is om het aan te leggen. Je moet namelijk meten hoeveel folie je nodig hebt en het is ook een opgave om de folie aan te brengen en daaromheen stenen te plaatsen.  

Een andere manier is door gebruik te maken van een vijverbak. Dit is een bak met een vaste afmeting die zo in de grond kan zetten en vervolgens vullen met water. Het is eigenlijk hetzelfde als een zwembad die je in de grond plaatst. Verder is het onderhoud van een vijverbak ook een stuk makkelijker dan een natuurlijke vijver.