Sinds 2019 is het voor Nederlanders en Belgen verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Als je een sociale huurwoning betrekt zullen ze je ook nog eens vaak adviseren om een brand en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mits je de juiste maatregelen tegen diefstal of beschadiging treft zijn ook de spullen in je tuin goed verzekerd. Het is verstandig om goed na te gaan wat de waarde van de spullen is. Zo kan iedereen een voordelige verzekering vinden.

De juist woon en brandverzekering afsluiten

Het is verstandig om een goede Woon en brandverzekering af te sluiten. Zo zijn je spullen verzekerd in het geval van schade. Ook kan het zijn dat er zomaar een lekkage ontstaat in huis. Je wilt jezelf dan niet druk hoeven te maken over de spullen die verloren kunnen gaan. Het is dus verstandig om vooraf goed de polisvoorwaarden van de verzekering door te lezen. Hier staat precies in beschreven waarvoor je verzekerd bent en tot welk bedrag. Daarnaast kun je in de polis ook het eigen risico vinden. Het beste kun je online brandverzekeringen vergelijken om tot de goedkoopste prijs te komen. Dit scheelt al snel een paar euro per maand en dat is dus een paar tientjes per jaar.

Waarom een verzekering belangrijk is

Een verzekering is te allen tijde belangrijk voor de schade die je jezelf doet of die je aan anderen doet. Het is altijd vervelend als er een ongeluk gebeurt en dan is het laatste waar je jezelf zorgen over wilt maken de kosten die hieraan verbonden zijn. Je kunt dit voorkomen door vooraf goed onderzoek te doen naar de verzekeringen die je wilt afsluiten. In de polis kun je vaak vinden wat er precies wel gedekt wordt en waar eventueel een eigen risico voor geldt. Ook kun je zien of bepaalde voorwerpen buiten de verzekering vallen. Vervolgens kun je bij de verzekeringsmaatschappij een offerte aanvragen. In de meeste gevallen hanteren zij een standaardpremie. Echter, als je echt hele waardevolle spullen hebt dan is maatwerk en een aangepaste premie wel gebruikelijk. Verdiep je dus goed in de mogelijkheden en prijzen die daaraan verbonden zijn.

Hoe bepalen verzekeraars de prijs?

De meeste verzekeraars hebben een standaard premie tot een bepaalde prijs. Ze zullen beginnen met de aanschafwaarde of de huurprijs van de woning als een factor die zij mee gaan berekenen. Ook wordt er op gelet of er veel criminaliteit in de omgeving is of dat er met enige regelmaat natuurrampen zijn. Het kan zijn dat een plaats of buurt daarom bekend staat en dan zijn er ook meer claims in dat gebied. De verzekeraar moet dit dan in de meeste gevallen meenemen in de premie om zelf uit de kosten te kunnen komen. Vaak wordt er dan voor een hogere premie gekozen om toch alle schade te kunnen dekken van mensen. Het aantal waardevolle spullen in huis kan ook meewegen in de premie. Echter is dit pas meestal bij een waarde van 2,5 miljoen of meer van toepassing.