Zonnepanelen zijn populair. Steeds vaker zie je ze bij mensen op de daken. Zonnepanelen worden geïnstalleerd op je dak. Wanneer de zon de zonnepanelen bereikt, wordt er spanning opgewekt. Deze spanning wordt weer omgezet naar elektriciteit. Na dat de elektriciteit naar de omvormer wordt geleid, is jouw energie klaar voor gebruik. Misschien overweeg je zelf ook wel om zonnepanelen te laten plaatsen? Het is dan handig om even voordelen en de nadelen voor jezelf door te nemen. 

 

Voordeel 1: lage energierekening

Door het gebruik van zonnepanelen worden de kosten van je energierekening lager. Je wekt namelijk zelf jouw energie op. Je hoeft dus geen energie af te nemen van je energieleverancier, alleen wanneer er een tekort is aan zonlicht waardoor je niet genoeg energie kan opwekken. Heb je te veel energie opgewekt? Dan kan krijg je van je energieleverancier hier geld voor. 

 

Voordeel 2: je beperkt je CO2 uitstoot

Door het gebruik van zonnepanelen stoot je minder energie uit. Je wekt namelijk groene energie op. Door zonnepanelen help je dus mee om minder CO2 uit te stoten. Goed voor het milieu!

 

Voordeel 3: Jouw woningwaarde stijgt

Naast dat je geld zal besparen op je energierekening, zal je door het investeren in zonnepanelen een hogere woningwaarde voor terugkrijgen. De waarde van je huis stijgt doordat je door het plaatsen van zonnepanelen een hoger energielabel krijgt. De koper hoeft namelijk dan geen moeite te doen om zelf zonnepanelen te plaatsen en zal ook profiteren van lagere energiekosten. 

 

Voordeel 4: zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Wanneer je zonnepanelen op het dak heb, denk je misschien dat ze veel onderhoud nodig hebben. Echter is dit niet waar. Het vuil dat op de zonnepanelen komt, wordt al snel weer weggespoeld door het regen. Het is wel nodig om de zonnepanelen een paar keer per jaar te controleren op vuil en/of beschadigingen. Door dit te doen gaan je zonnepanelen veel langer mee.

 

Voordeel 5: je ontvangt subsidie en de betaalde btw krijg je terug

Wanneer je ervoor kiest op zonnepanelen te plaatsen, heb je bij vele gemeentes de mogelijkheid om aan te kloppen voor een subsidie. Je kan altijd bij jouw gemeente navragen of dat van toepassing is. Naast de mogelijkheid van subsidie, kan je ook de btw terug ontvangen. Je kan de btw terugvragen van de aanschaf van de zonnepanelen en de installatie. 

 

Nadeel 1: je hebt een minder mooi dak

Niet iedereen vind het mooi. Wel wordt het steeds normaler om zonnepanelen op je dak te installeren. 

 

Nadeel 2: het is een grote investering

Het aanschaffen van zonnepanelen kost een hoop geld. Gelukkig kan je zoals eerder genoemd subsidie aanvragen en de btw terugvragen. Op langere termijn zal je de investering ook terug hebben verdiend. 

 

Nadeel 3: Je dak moet geschikt zijn

Een ander nadeel dat bij zonnepanelen komt kijken, is dat zonnepanelen niet voor elk dak geschikt zijn. Je dak moet namelijk een minimale oppervlakte hebben van tien vierkante meter. Daarnaast moeten de panelen richting het zuiden liggen.