Het is voorjaar en je merkt dat je ineens wespen rond je woning of in de tuin ziet vliegen. Spot je een grotere wesp die de wespenkoningin kan zijn? Dan is het belangrijk dat je deze wesp zo snel mogelijk verdelgt voordat het nest uitbreidt. Wil je weten waarom die zo essentieel is? Lees dan verder en kom erachter!

Hoe ziet een wespenkoningin eruit

Een wespenkoningin heeft de gewone karakteristiek gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf zoals de gewone wesp. De wespentaille is ook goed zichtbaar. Het verschil is dat een wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt en een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot. Een wespenkoningin wordt ook nog wel eens in de war gebracht met een Europese hoornaar. Het verschil is echter best goed te zien. De kop van een Europese hoornaar is namelijk oranje/rood van kleur.

De rol van een wespenkoningin

De taak van een wespenkoningin is het starten en het uitbreiden van de wespenkolonie. Na haar winterslaap bouwt ze een nieuw nest en legt ze de eerste eitjes. De werksters nemen de taak van het zoeken naar voedsel over en breiden daarna het wespennest verder uit. Vaak begint de bouw van dit nest al in maart.

Waar bouwt ze haar nest?

De wespenkoningin bouwt haar nest op beschutte plekken met een makkelijke uitweg. Vaak kom je ook wespennesten tegen op zolder, onder dakgoten, dakranden en in de spouwmuur. Je kunt de aanvliegroute van wespen in de gaten houden om erachter komen waar het wespennest zich bevindt.

De rol van de wespenkoningin bij het verdelgen

Het is goed om zo vroeg mogelijk de wespenkoningin te vangen, zo voorkom je overlast van wespen. De kolonie kan net zoals bij mieren niet bestaan zonder de koningin. Als je de wespenkoningin op tijd vangt, voordat ze een kolonie heeft kunnen bouwen, dan zal er ook geen wespennest gebouwd worden. Het wespennest bestrijden is handig om van agressieve wespen af te komen. Doe dit echter niet zelf, het kan erg gevaarlijk zijn. Neem daarom in dat geval contact op met een professionele ongediertebestrijder.