Een gietvloer is een vloersoort die over het algemeen bekend staan als erg sterk, duurzaam en onderhoudsarm. Deze eigenschappen, in combinatie met de tientallen mogelijkheden qua uitstraling zorgen ervoor dat het een gewilde vloersoort is die toegepast wordt in diverse gebouwen. Zo zie je bijvoorbeeld gietvloeren terugkomen in woningen, hotels, magazijnen en zelfs showrooms. De vloeren beschadigen namelijk ook vrijwel niet als er zware objecten op staan of regelmatig over de gietvloer schuiven. Maar hoe hou je deze vloeren precies schoon? In principe is het vrij eenvoudig, als je een aantal basisregels in acht neemt.

Hou de oppervlakten zand- en vuilvrij

Als er met machines en ruwe materialen gewordt, is het mogelijk dat er klein, hard vuil op de vloer achterblijft. Zodra dit vuil over de grond gaat schuiven omdat er bijvoorbeeld machines of producten verplaatst worden, ontstaan hierdoor krassen. Een eerste tip is dan ook om met een stofzuiger met een zachte borstel dergelijke deeltjes meteen op te zuigen. Hoe vaak je dit moet doen is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid vuil die op de grond komt.

Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen op zeepbasis

Schoonmaakmiddelen op zeepbasis laten een waas achter op de vloer, die steeds sterker wordt na verloop van tijd. Om dergelijke vloeren schoon te maken is warm water, een dweil en een goede borstel goed genoeg. Gebruik van schoonmaakmiddelen kan wel nodig zijn om hardnekkig vuil te verwijderen.

Vlekken verwijderen

Vaak hoef je maar een klein deel van de vloer schoon te maken als je vloeistoffen morst. Ook hier zijn weer geen schoonmaakmiddelen nodig en is een stofzuiger in combinatie met een dweil en warm water voldoende om de vlekken te verwijderen. Gietvloeren zijn namelijk bijzonder waterafstotend.

Sterk vervuilde gietvloeren

Heb je te maken met een ernstig vervuilde vloer, is het van belang om eerst alle spullen die op de vloer staan tijdelijk te verplaatsen. Stofzuig en/of veeg daarna de gehele ruimte voorzichtig om het grootste vuil weg te halen. Gebruik daarna een wat harde borstel en heet water om de vloer de eerste keer te dweilen. Daarna kun je de vloer nogmaals dweilen met een mix van water met een heel klein beetje ammoniak.

Olie en andere chemicaliën

Veeg antivries, olie en andere voertuig-gerelateerde chemicaliën af met een handdoek of een papieren handdoek en gooi ze op de juiste manier weg. Het belangrijkste aan vloeistoffen uit voertuigen is dat ze niet te lang op de vloer mogen blijven zitten. Zelfs motorolie heeft chemicaliën die potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de hars op een gietvloer. Ruim gemorste benzine onmiddellijk op, want het zal het oppervlak van een gietvloer beschadigen als het te lang op de vloer blijft zitten. Verf, huishoudelijke reinigingsmiddelen en andere schurende vloeistoffen moeten onmiddellijk worden opgeruimd. Om ze schoon te maken, veeg je ze af met keukendoeken.