Soms is het goed om met een schone lei te beginnen. Wordt het tijd om de tuin eens grondig aan te pakken? Of ben je net verhuisd en moet de tuin compleet ingericht worden? Tuinaanleg kan erg kostbaar zijn, is het beter om zelf aan de slag te gaan of kun je betaalbaar een professionele tuinarchitect inschakelen? Met deze tips kan tuinaanleg goedkoper én beter uitgevoerd worden!

 

Tip 1: Stel een plan op

Er zijn diverse programma’s om een tuin op de computer in te richten, een aantal daarvan zijn zelfs gratis. Het is uiteraard ook mogelijk om met papier en kleurtjes aan de slag te gaan. Voor tuinaanleg op basis van een realistisch plan kun je een tuinarchitect inschakelen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn, maar je kunt veel sneller een werkbaar plan opstellen.

 

Tip 2: Grijs kost meer dan groen

Bij tuinaanleg zullen kleurrijke bloemen en planten als eerste in je hoofd schieten, toch is een looppad of een terras wat de tuin echt aangenaam zal maken. Houd er rekening mee dat goede kwaliteit tegels en een vakkundige aanleg ook behoorlijk wat kosten met zich meebrengt. Een lap gras is dan weer heel goedkoop. Voor een budgetvriendelijke tuin kun je met groen veel geld besparen.

 

Tip 3: Verticale tuinaanleg

Is er weinig ruimte maar wil je toch een mooie tuin? Denk niet horizontaal maar verticaal! Met hangplanten, plantenbakken, een pergola en boompjes kun je een prachtige tuin op een kleine oppervlakte inrichten. Omdat je minder vierkante meters hoeft te bedekken kun je ook wat meer besteden aan mooie ornamenten.

 

Tip 4: Een overkapping maakt het buitenleven leuker

Met een terrasoverkapping zit je het hele jaar droog, en kun je meer genieten van de tuin. Het is ook handig wanneer er ruimte is om tuinmeubilair of tuingereedschap droog te stallen. Er zijn diverse oplossingen met uiteenlopende kosten. Vraag de mogelijkheden aan de specialist in tuinaanleg.

 

Tuinaanleg hoeft niet duur te zijn, maar kies liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Zo geniet je meer en langer van de tuin.