In eerste instantie lijkt tuinhout een ontzettend saai onderwerp. Toch is er veel meer over tuinhout te zeggen dan dat je in eerste instantie zou denken. Zoals met elk product zijn er ook van tuinhout allerlei soorten en kwaliteiten te koop. Er is tegenwoordig zelfs een composiet materiaal, plastic, dat doorgaat voor tuinhout. Vooral deze variant is nieuw en dus interessant. Als ik aan tuinhout denk dan schieten mij plaatjes te binnen van borderlatjes, stijgers, veranda’s en natuurlijk de onvermijdelijke schutting. Er zijn zelfs tuinen die tuinhout tegels gebruiken om de grond te bedekken.

 

Van tuinhout worden ook borders gemaakt. Een rij borderlatjes is gemaakt van canvas, een soort doek, waar vele latjes in verticale vorm op gemonteerd zijn. Borderlatten zijn bedoeld om perkjes, die meestal niet erg groot zijn, te scheiden van andere gedeelten van de tuin zoals een betegeld terras of een stoep. Een borderlat product hoeft niet van hoge kwaliteit te zijn omdat het geen structurele bijdrage levert aan de tuin. Ze zijn uitsluitend voor de sier. Als borderlatjes gebruikt worden om grond binnen een perkje te houden dan zal het al snel fout gaan.

 

Een steiger of een veranda heeft een andere houtsoort nodig. Het doel van het project dat gefabriceerd wordt is namelijk dragend. Het tuinhout product moet aan hele andere eisen voldoen. De houtsoort zal anders zijn en de manier van monteren ook.

 

Tuintegels zijn een combinatie van bovengenoemde. Ze zijn er alleen voor de sier maar ze zijn functioneel omdat er op gelopen moet kunnen worden.  Het is niet de bedoeling dat een vloerbedekker in de vorm van een tuinhout tegel gebruikt wordt zonder volledige ondersteuning. Met andere woorden, hij moet “gedragen” worden door de ondergrond en dit is veelal onsierlijk beton of zand met een bodembedekkend doek om onkruid tegen te gaan.