Het is voor iedereen belangrijk dat je voldoende nachtrust krijgt. Wanneer je merkt dat je vermoeid raakt of vaak midden in de nacht wakker wordt, dan is dit vaak een teken dat je slaapritme uit balans is. Dit kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Als deze periode lang aanhoudt is het aan te raden om in te grijpen. Neem hiervoor een paar weken de tijd om je slaapgewoontes aan te passen naar wens. We zetten een aantal tips op een rijtje die je hiermee gaan helpen.

 

Vind een matras dat bij je past

Het hebben van een goed matras is heel belangrijk. De beste type matras verschilt per persoon. Je kunt meestal kiezen tussen een verhard matras en een lichte matras waar je in kan wegzakken. Test dit eventueel uit in de winkel. Wat ligt jou het beste? Mocht je lange tijd geen goede slaaphouding weten te vinden, overweeg dan om een nieuw matras te kopen.

 

Doof alle lichten

Tijdens het slapen kan licht invloed hebben op je slaapcomfort. Zelfs het licht van je wekker op je nachtkastje. Zorg ervoor dat je al het licht dooft voor het slapen gaan. Dus van het grote licht tot het lampje van een TV en een klokje. Mocht je toch altijd te maken hebben met lichtinval in je slaapkamer, overweeg dan om een slaapkapje te gebruiken voor je ogen.

 

Elektronica in de slaapkamer

Check je ook altijd je mobiel voor het slapen gaan? Het is sterk aangeraden om hiermee te stoppen. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen nog vol gefocust zijn voor het slapen gaan, wat weer invloed heeft om in je slaappatroon te komen. Hetzelfde geld voor het TV kijken in bed. Zorg dat je jezelf even volledig afsluit van alle elektronica voordat je gaat klaarmaken om te slapen. Laat elektronica dus zoveel mogelijk buiten de slaapkamer.

 

Cafeïne en alcohol nuttigen

Een veel genomen drankje in de avond bestaat meestal uit koffie, bier en wijn. Cafeïne en alcohol hebben een grote invloed op de slaapkwaliteit. Zo kan cafeïne tot in de late uren doorwerken op je lichaam. Het beste is om hier een tijdslimiet voor in te stellen en tot minimaal 4-6 uur voor het slapen gaan geen cafeïne meer te nuttigen. Alcohol heeft ook zijn invloed op het slapen. Je gaat er makkelijker van slapen, maar de slaapkwaliteit lijdt hieronder. Je lichaam is namelijk bezig met het verwerken van de alcohol en de kans is groot dat je gaat snurken, rond blijft draaien in je slaap en soms midden in de nacht weer wakker wordt. Door op tactische tijden je gewenste drankjes te drinken zul je snel merken dat je slaapkwaliteit verbetert.