Denk je niet veel te kunnen doen met een kleine tuin? Denk dan nog eens na! In dit blog geven we tips voor  het ideaal indelen van je (kleine) tuin, zodat je optimaal kunt genieten van je eigen paradijsje!

Gebruikshoogte

Muren, garages, de zijkant van het hek – het is allemaal prima ruimte. Binnen gebruiken we muren voor foto’s, spiegels en kasten. je kunt hetzelfde doen met je tuin. Gebruik kruipers en aanhangwagens om hoge ruimtes te versieren en bloei te krijgen met containers zoals manden, bloembakken en muurbekers. Deze trekken het oog naar boven, waardoor de kleine tuinruimte groter aanvoelt.

Diagonaal bestraten

Bestrating mag niet met de vlakke rand naar je huis in een kleine tuin worden gelegd. Leg het op de punt zodat ze in een diamantvorm zijn om de optische illusie van een grotere tuin te geven. Keramische terastegels kun je bijvoorbeeld bij onlinebetonstenen.nl bestellen.

Voeg bomen toe

Een van mijn beste tips voor het ontwerpen van kleine tuinen is om er wat grotere bomen in te knijpen. Ze geven je een goede hoogte en privacy. Probeer luifelbomen die een bladerdak geven zonder veel ruimte op de grond in te nemen. je kunt nog meer ruimte maken door ook de onderste stammen weg te ruimen.

Trek dieren aan

Vogelboxen, voerstations, slaapzakken en insectenhotels helpen je tuin tot leven te brengen met vogel- en insectenactiviteiten. De natuur in de tuin kan zelfs in de kleinste tuinen gedijen, dus maak ruimte voor wilde dieren in je tuinontwerp. Trek meer wild aan door het planten van hun favoriete bloemen, die bijen en vlinders zullen bevallen en je veel kleur zullen geven. Binnenkort wordt het een bijenkorf van activiteit!

Wees slim met meubels

Koop stoelen en een tafel die kan worden opgevouwen en weggezet om verrommeling te verminderen. Het heeft geen zin om een grote eettafel te hebben die alle ruimte in een kleine tuin in beslag neemt.

Creëer privacy

Een veelvoorkomend probleem met kleine tuinen is dat andere mensen er vanuit de omliggende gebouwen naar binnen kijken. Installeer bogen en pergola’s om een afgezonderde zithoek te creëren, en bedek ze met klimmers. Wees op je hoede voor grote, snelgroeiende soorten zoals blauwe regen en Virginia creeper, die veel snoeien nodig hebben en snel overnemen. Probeer clematis, kamperfoelie of klimrozen. Jasmijn heeft ook een geweldige geur.

Hoe klein je tuin ook is, je kunt deze slimme ontwerptrucs gebruiken om hem groter en rustiger te maken. Nu hoeft je alleen nog maar naar buiten te gaan en ervan te genieten!