Overweeg je te verhuizen maar ben je zo gehecht geraakt aan je oude tuin, waar je zo veel tijd en zweet aan kwijt bent geweest? Het is mogelijk om je oude tuin mee te verhuizen. Van graszoden tot stenen, in deze blog leggen we de mogelijkheden uit. 

Stenen en tegels

Vaak heb je stenen of zelfs rotsen uitgekozen die perfect passen in jouw tuin. Er zit dikwijls ook een pittig prijskaartje aan stenen en tegels. Het zou dus zonde zijn om deze achter te laten. Het is mogelijk om deze zelf te verhuizen door een heftruck en vrachtwagen te huren, maar je kunt het ook aan andere over laten. Omdat stenen en tegels zwaar zijn, en je vooral tegels niet wilt beschadigen, is het verstandig om een goed verhuisbedrijf in dienst te nemen die hier wel raad mee weet. Een goed verhuisbedrijf heeft alle juiste materialen om logge stenen te verplaatsen. We zijn wel eens hele Japanse tuinen tegengekomen in Nederland die in zijn “geheel” mee zijn genomen naar een nieuw huis, al die rotsen en kiezels. 

Bomen

Bomen zijn een lastig verhaal. Bomen die al 30 of meer jaar staan zijn vaak veel te groot om eenvoudig te verhuizen. Hier zul je echt specialisten voor in moeten huren. Bomen opgraven is vaak ook een zeer lastige klus door alle grote wortels die soms wel onder de hele tuin zijn gewoekerd. Dan komt daar ook nog eens bij dat wanneer je veel wortels moet afzagen of afhakken, je de wortels te veel beschadigd waardoor de boom dood gaat. Dan heb je ontzettend veel moeite gedaan om de boom bij je nieuwe tuin te krijgen, om er achter te komen dat de boom niet genoeg voeding meer op kan nemen door de beschadigde wortels en dood gaat. Kleinere boomsoorten zijn vaak wel redelijk makkelijk uit de grond te halen en mee te nemen.

Planten en bosjes

Planten en bosjes zijn een stuk makkelijker mee te nemen, in een aanhangwagen bijvoorbeeld. Wel moet je hier ook goed voorzichtig zijn zodat je de planten niet dood laat gaan door te veel wortels af te knippen. Zoals je leest is het gewoon mogelijk om je tuin mee te verhuizen, zo hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.