Iedere Nederlander heeft tegenwoordig een waterkoker in zijn of haar keuken. Waar er vroeger nog driftig gebruik werd gemaakt van fluitketels, worden er tegenwoordig met name elektrische waterkokers gebruikt. Afhankelijk van de plek waar je woont heeft deze waterkoker last van kalkaanslag. In bepaalde delen van Nederland bevat het drinkwater meer kalk dan in andere delen, waardoor er sommige meer last van kalkaanslag hebben dan anderen. Het is erg belangrijk om je keukenapparatuur zo vrij mogelijk te houden van deze minerale afzettingen, vooral in gebieden met hard water. Dit doe je door zowel de buiten- als binnenkant van de ketel of koker regelmatig te reinigen. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe vaak je de apparatuur gebruikt. Wanneer je dit niet of te weinig doet, zal er afzetting ontstaan. In dat geval moet je de waterkoker ontkalken omdat dit anders nadelige gevolgen heeft. Welke dit zijn, lees je in dit blog.

 Gezondheid

Kalkaanslag vormt zich met name op de ijzeren delen van een elektrische waterkoker. Deze ijzeren onderdelen zorgen ervoor dat het water binnen enkele minuten het kookpunt bereikt. Wanneer ze bedekt zijn met een laag kalk, kan het zo zijn dat er kleine kalklaagjes los komen en op die manier in je water terechtkomen. Hierdoor is het mogelijk dat je kleine hoeveelheden kalk binnen krijgt. De kalk is echter niet schadelijk voor je gezondheid.

 Apparatuur

Hoewel een kleine hoeveelheid kalk niet slecht is voor het menselijk lichaam, is het wel slecht voor je keukenapparatuur. De kalkaanslag tas de kwaliteit van je waterkoker en andere apparatuur aan, waardoor ze minder lang meegaan. Hierdoor kost het je uiteindelijk nog geld ook. Daarnaast is het ook mogelijk dat de kalkaanslag zich uitbreidt naar de buitenkant, waardoor het zichtbaar wordt. Hierdoor lijkt je keukenapparatuur eerder verouderd.

 Energieverbruik

Kalkaanslag op de warmte elementen van een waterkoker zorgen ervoor dat de hitte minder snel wordt overgebracht op het water. Hierdoor zal het langer duren voordat het water is opgewarmd en het kookpunt bereikt. Een waterkoker met kalkaanslag zal dus meer energie verbruiken, waardoor je energierekening aan het einde van de maand een stuk hoger uit kan vallen. Een waterkoker met kalkaanslag kan namelijk wel tot 10% meer energie gebruiken.