De industriële stijl is stoer en robuust. Hiermee kun je in je woning snel een krachtig en persoonlijk statement maken. In deze blog geven we je inspirerende tips waarmee jij je interieur een industriële boost kunt geven. Kijk snel met ons mee.

Materialen

Een aantal materialen is bijzonder vertegenwoordigd binnen een industrieel interieur, we lopen ze een voor een bij langs:

Beton

Designobjecten die van beton gemaakt zijn zorgen voor een ongekende industriële sfeer in huis. Ook een robuuste betonvloer heeft dit effect in een interieurontwerp. Beton werd al vroeg in de geschiedenis gebruik door de Romeinen, die er veel belangrijke gebouwen mee wisten te construeren, het Pantheon in Rome is een voorbeeld van zo’n bouwwerk. Beton was een materiaal voor buiten en verborgen binnen in huis, maar tegenwoordig worden er alledaagse objecten van gemaakt met een designfunctie. Betonnen designobjecten zijn echt een aanrader voor je interieur.

Metaal

De stoere look van metaal hoort helemaal bij de industriële stijl. Natuurlijk is ijzer of koper ook prima toe te passen in een industrieel interieur. Al sinds de vroege twintigste eeuw worden eenvoudige, moderne materialen als glas en roestvrijstaal gebruik voor residentieel design. Deze zien we ook in industriële ontwerpen van nu terugkomen.

Leer

Leer zorgt voor een stoere look en past ook goed bij steen en metaal. Of je nu een leren bank in de kamer zet of juist kleine accenten met leer legt, het zorgt altijd voor een warme en huiselijke look. Met leer maak je het gezellig in huis.

Hout

Binnen de industriële interieurstijl zien vaak de toepassing van hout, maar dan niet het traditionele eikenhout. Veel vaker wordt er gekozen voor sloophout of steigerhout. Ook pallets worden vaak gebruik om er meubels voor een industrieel interieur van te maken. Je staat verbaast te kijken wat je allemaal kunt maken met pallets.

Objecten

De objecten die in een industrieel interieur passen lopen behoorlijk uiteen. Zo zijn er lampen gemaakt van oude meer- en lantaarnpalen, maar wat dacht je van objecten gevonden in oude DDR-fabrieken, zoals glazenpotten waar chemicaliën in zaten, bureaulampjes en lichtbakken uit de oude kantoren? Ook oude klokken, verroest of niet, passen mooi in een industrieel design. Binnen deze interieurstijl wordt patina op de objecten hoog gewaardeerd. Patina is een corrosielaag die er bij verschillende materialen anders uitziet. Patina is ook een term om aan te geven dat een object, bijvoorbeeld van leer of steen, de tand des tijds doorstaan heeft. Zo kun je zien dat het object al een ‘leven’ achter de rug heeft.

Het type vloer

Een van de mooiste vloeren die je kunt hebben in een industrieel interieur, je hoorde er net al wat over, is de betonvloer. De looks van deze vloer zijn krachtig en levendig. Elke betonvloer laat weer een andere tekening zien, elk patroon op de vloer ziet er anders uit. Een alternatief is de kunststof gietvloer, die als voordeel heeft dat deze goed samengaat met vloerverwarming. Door de elastische eigenschappen kan deze gemakkelijk uitzetten en krimpen. Je kunt kiezen voor een betonvloer look, dat lijkt een betonvloer, maar het is een gietvloer van kunststof.

Verlichting

Met goed aangebrachte verlichting kun je de verschillende texturen en kleuren van industrieel design mooi naar voren halen. Dan kun je echt genieten van de bijzondere aspecten van het design dat vaak op leeftijd is. Industriële verlichting bestaat meestal uit lampen met een metalen design. Ook de combinatie tussen hout en metaal wordt vaak gemaakt. Dit zijn natuurlijk van oudsher materialen die veel gebruikt werden (en nog steeds gebruikt worden) in fabrieken. Het industriële verleden leert dat veel van de zwarte industrie naar andere landen verdwenen is. Nederland ervaart zichzelf tegenwoordig voornamelijk als kenniseconomie. Dit geeft industrieel design, voor wie er oog voor heeft, ook een nostalgisch charisma. Een soort heimwee na een tijd die we misschien niet eens zelf meegemaakt hebben. In ieder geval is het een tijd die nooit meer terugkomt.