Bij het kiezen van een vloer voor uw woning zijn er veel verschillende mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is een houten vloer. Echter, niet elke houten vloer is hetzelfde. Er zijn hier nog veel verschillende soorten en maten in te verkrijgen en ook zijn er een aantal punten waar rekening mee moet worden gehouden bij de keuze voor deze soort vloer.
Voordelen houten vloer

Hout is een natuurproduct en dit soort product neemt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Een van de grootste voordelen van een houten vloer is dat deze een unieke uitstraling heeft en daarmee de ruimte waar in deze wordt geplaatst enorm veel sfeer geeft. Als u een houten vloer in een kamer plaatst geeft dit een karakteristieke en warme uitstraling. Ook is dit een erg goede basis om de rest van de kamer verder mee in te richten. Een van de andere voordelen van een houten vloer is dat deze erg veel kan verdragen. Deze soort vloer kan jaren meegaan. Mochten er toch beschadigingen optreden aan de vloer, zijn deze vaak erg gemakkelijk te repareren. Dit in tegenstelling tot een vloer van bijvoorbeeld laminaat. Mochten er krassen of deuken op een laminaten vloer optreden, valt deze bijna niet meer te herstellen naar de originele staat. Dit is wel het geval bij een houten vloer. Door deze goed op te schuren kan deze soort vloer weer zo goed als nieuw worden.
Nadelen houten vloer

Toch kleven er ook enkele nadelen aan het plaatsen van een houten vloer in uw woning. Het grootste nadeel komt wederom omdat u te maken heeft met een natuurproduct. Er zal namelijk rekening moeten worden gehouden met de verschillende seizoenen van het jaar. Hout heeft namelijk te mogelijkheid om te krimpen en uit te zetten.

Bij droogte en kou zal een houten vloer krimpen en bij vocht en warmte zal deze juist uit gaan zetten. Bij het plaatsen van deze vloer zal met dit effect dus wel rekening moeten worden gehouden.
Soorten houten vloer

Als u eenmaal besloten heeft om een houten vloer te plaatsen in uw woning is er nog een hoop keuze. Zo is er allereerst natuurlijk de houtsoort, die u wil plaatsen in uw kamer. Echter, dit is niet het enige wat er aan mogelijkheden is. Een houten vloer valt verder nog te onderscheiden door de samenstelling van het hout. Er zijn bijvoorbeeld massief houten vloeren en multiplank houten vloeren.

Ook is er nog een onderscheid te maken in de manier waarop de vloer in uw huis wordt geplaatst, de zogenaamde legmethode. Deze kunnen namelijk in een wildverband worden gelegd maar ook volgens een vast legpatroon.

Zoals u heeft gelezen zijn er veel verschillende factoren die komen kijken bij de keuze voor een houten vloer. Meer informatie kunt u vinden op deze blog.