Op de markt heb je veel keuze wat betreft pallets: metalen pallets, papieren pallets en populaire plastic en houten pallets. Elke soort pallet heeft zo zijn eigen voor-en nadelen, welke wij in dit blog bespreken.

Vaak wordt er gedacht dat plastic pallets milieuvriendelijker zijn dan houten pallets, aangezien ze vaker gebruikt kunnen worden dan houten pallets. Wat echter vaak wordt vergeten is dat plastic pallets uiteindelijk niet biologisch afbreekbaar zijn en dat er tijdens het productieproces ruim vijf keer zoveel energie wordt gebruikt. Hierdoor ligt de uitstoot van CO2 per plastic pallet hoger dan een houten pallet.

De plastic pallet

Plastic pallets worden het meest gebruikt in de logistieke sector. De vraag naar plastic pallets wordt ook steeds groter vanwege de volgende voordelen:

  • Plastic pallets zijn makkelijk te reinigen
  • Plastic pallets wegen een stuk minder dan houten pallets, waardoor het verzenden goedkoper zijn
  • Plastic pallets zijn vaak herbruikbaar
  • Plastic pallets zijn goedkoop

Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan plastic pallets. Uit recent onderzoek blijkt dat bacteriƫn beter kunnen leven in plastic pallets dan in houten pallets, wat gevolgen kan hebben voor de producten die vervoerd worden op deze pallets. Verder zijn ze zoals aangegeven minder duurzaam dan men over het algemeen denkt.

De houten pallet

Houten pallets zijn al ruim 70 jaar lang marktleider in de palletindustrie, en dat is met een reden: hout is goedkoop, sterk en veilig om te gebruiken. Ook zijn ze goedkoper te produceren dan plastic pallets. Toch heeft ook hout zo zijn nadelen. Wie met hout werkt, heeft bijvoorbeeld vaak last van splinters. Daarnaast kan hout bacteriƫn of schimmels met zich meedragen. Biedt de plastic variant hier een oplossing voor?

Voor zowel plastic als houten pallets kunt u terecht bij Pallethandel Pallet Plaza.