Vanwege uiteenlopende redenen willen mensen een kamer minder galmend maken. Geluid kan weerkaatst gemakkelijk in een kamer met natuursteen. In deze blog gaan we een aantal tips geven waarmee jij een kamer goed geluidsdicht kan maken. 

Tips

Wat kun je doen om je kamer galmloos en zoveel mogelijk geluidsdicht te maken? Hier enkele tip: 

 

  • Zorg voor geluidsabsorberende schuim. Dit heeft wel iets weg van een eierdoos structuur, maar dan gemaakt van kunststof en veel stijlvoller. Met deze schuimrubberen tegels, die flexibel zijn, kun je wanden geluidsabsorberend maken. 

 

  • Kies voor een akoestisch pleisterwerk, dit is een plafond dat behandeld is met speciale geluidsabsorberende verf. Je zult zien, dat wanneer je een kamer daarmee behandelt, dat de galm dan verdwijnt of bijzonder sterk reduceert. Voordeel van akoestisch spuitwerk is dat het geen onderhoud vraagt en heel lang meegaat. Een keer erop spuiten en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Nou, misschien een keer met de ragebol erlangs, maar daar blijft het ook wel bij. 

Extra: studio in je huis

Thuis een studio in te richten is net even iets anders dan een kamer minder laten galmen. Het is handig wanneer je bijvoorbeeld een kast over hebt, dat je die helemaal bekleedt met schuimrubber dat geluid absorbeert. Zo kan er ook geen geluid van buiten de kast naar binnen komen. Dit is heel handig als je opnames wilt maken. Van gezongen teksten of een gitaarpartij. Vroeger moest je naar de studio toe om een plaatje op te nemen, tegenwoordig kun je dat heel goed zelf thuis doen. Er zijn zoveel digitale mogelijkheden om muziek op te nemen dat je er van gaat duizelen. Veel programma’s kun je installeren op je computer waarmee je geluid kan opnemen en bewerken. Heb je een Windows, dan raden we je Audacity aan of Ableton. Werk je met een Apple computer, dan kun je beter gaan voor Logic of Protools.

Conclusie

Wanneer je een kamer geluiddicht wil maken of minder wilt laten galmen, dan kun je kiezen voor akoestisch spuitwerk of schuimrubberen panelen aan de wand die geluid absorberen. Een thuisstudio inrichten kost wat meer werk, maar thuis is er heel veel mogelijk als je muziek wil opnemen of andere geluiden wil produceren, zoals soundscapes.