Miljoenen mensen over de hele wereld houden van tuinen en tuinieren en laten vaak een fotoboek maken met de mooiste tuinen. Bij International Garden Photographer of the Year krijgen ze meer dan 20.000 inzendingen van mensen die hun tuin – of die van iemand anders – willen vereren. Het is eigenlijk toch heel makkelijk? Tuinen zijn per definitie plekken vol visuele aantrekkingskracht: prachtige kleuren, prachtige texturen, makkelijk te bereiken (je loopt de achterdeur uit), geweldig! – dus waarom is tuinen fotograferen toch zo moeilijk?

Bij International Garden Photographer of the Year bieden ze feedback aan iedereen die een foto heeft ingezonden en niet heeft gewonnen. Op deze manier maken ze een begin met het begrijpen van een aantal veelvoorkomende problemen die fotografen verhinderen om echt tevreden te zijn met hun foto’s.

De categorie ‘Tuinbeelden’ is er echter één die veel vragen en twijfels oproept:

“Deze tuin was absoluut fantastisch om rond te lopen – en ik denk niet dat ik die sfeer heb vastgelegd.”

“Dit was een geweldig uitzicht, maar mijn foto laat het er rommelig uitzien met andere dingen.”

“Deze rand was vol met kleur en textuur. Hoe kan ik dit naar buiten brengen op een foto als ik het niet allemaal kan passen?”

Begrijp eerst de tuin

Veel professionele tuinfotografen hebben één ding gemeen: als ze voor het eerst naar een tuin gaan, maken ze geen foto’s. Vaak doen ze eerst een verkenning om te kijken wat voor soort tuin het is, om te zien wat er precies allemaal is en om te begrijpen hoe de zon zich overdag over de tuin voortbeweegt. De camera blijft in de auto. Ze kijken in detail naar de beplanting en beoordelen verschillende gezichtspunten.

Ook zullen ze met de tuinman praten om te begrijpen wat hij of zij belangrijk vindt aan de tuin. En de belangrijkste vraag die de fotograaf zal stellen is: “Wat maakt deze tuin zo bijzonder?” Het antwoord op die vraag vormt het uitgangspunt voor de shoot. Alles zal hier uit voortkomen.

Het is belangrijk dat je vertrouwd bent met de tuin, zodat je de sfeer van de tuin kan fotograferen. Dit doe je door je standpunt zeer zorgvuldig te kiezen en door het tijdstip van de dag te k