Een boorhamer is een zeer sterk gereedschap dat wordt gebruikt om te boren in harde materialen, denk bijvoorbeeld aan gesteentes of beton. De boorhamer is de sterkste in zijn soort en beschikt over krachten waar de klopboormachine alleen maar van kan dromen. Bovendien kan de hamerfunctie en de rotatiesnelheid afzonderlijk van elkaar geregeld worden, dat maakt het een multifunctioneel gereedschap voor zware klussen. Lees ook bijvoorbeeld op kluzzen wat het verschil is tussen een klopboormachine en een boorhamer.

Denk je er al een tijdje over na om een boorhamer aan te schaffen en weet je niet zo goed waar je aan moet denken bij de aanschaf hiervan? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten, zodat je gemakkelijk de boorhamer vindt die aansluit bij al jouw klussen.

Ga je voor een combihamer of juist een boorhamer?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken welke klussen je precies wilt uitvoeren met de boorhamer. Een combihamer is niet alleen geschikt voor zware klussen, maar ook voor licht werk, zoals beitelen. Hierdoor is het vaak een prima oplossing als je deze ook voor huis-en-tuin klusjes wilt gebruiken. Professionele klussers hebben vaak meer baat bij de sterkere boorhamer.

Welke kracht is nodig voor de klussen?

Vervolgens bepaal je welke kracht vereist is voor jouw klussen. Als we kijken naar boorhamers, zien we dat de kracht van deze machines altijd wordt uitgedrukt in een hoeveelheid joule. Joule staat voor energie. Hoe hoger dit aantal, hoe meer kracht de machine kan leveren. Hierbij is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de diameter van de gaten die geboord moeten worden. Bij gemiddelde klussen zien we een diameter tussen de 22 en 30 millimeter groot. Alles boven de 30 millimeter valt onder de zware klussen. Hiervoor heb je dan ook een boorhamer uit het zware segment nodig.

Op accu of met snoer?

Er zijn tegenwoordig enorm veel boorhamers die simpelweg op accu werken. Dit is ideaal als je niet steeds in de knoop wilt raken met een ellenlang snoer. Uiteraard zit er ook wel een verschil in het prijssegment. Wij raden een boorhamer met accu dan ook alleen aan als deze vaak gebruikt gaat worden.

Vergeet vooral de boren en beitels niet!

Nu je eindelijk de geschikte boorhamer voor ogen hebt is het belangrijk om de boren en beitels niet te vergeten. Deze zijn voor vrijwel elke boormachine verschillend. Vraag om advies aan de vakmensen die deze boormachines verkopen en zorg ervoor dat je altijd voldoende materialen in huis hebt. Zo kom je nooit tekort!

Lees meer klusblogs op kluzzen.nl.