Een tuin laten aanleggen, hier moet je rekening mee houden

Ga je binnenkort een nieuwe tuin laten aanleggen door een hoveniersbedrijf? Dan is het goed om alvast over een aantal aspecten van je nieuwe tuin na te denken. In dit blogartikel vertellen we je welke aspecten dat zijn.

De tuinstijl

Iedere tuin heeft een bepaalde stijl. En wat ons betreft is de stijlkeuze de eerste stap als je nieuwe tuin wilt laten aanleggen. Oriënteer je dus op de verschillende tuinstijlen. Ga je voor klassiek? Of ben je toe aan een tuin die je dat echte vakantiegevoel geeft, zoals een tuin in Griekse stijl.

Tuinonderhoud en de beplanting

Een tweede aspect waar je over moet nadenken met betrekking tot je nieuwe tuin is het tuinonderhoud en de beplanting. Wanneer je namelijk alleen maar planten hebt die snel groeien sta je straks iedere week in je tuin te snoeien. En wanneer je alleen voor seizoenplanten kiest staat je tuin er in de wintermaanden kaal bij en is dat nogal triest.

Denk dus goed na over wat je qua tijd acceptabel vindt om aan tuinonderhoud te besteden. En houdt daarnaast rekening met de verschillende seizoenen waarin de diverse plantensoorten groeien. Je hoeft het natuurlijk niet allemaal zelf uit te gaan zoeken, maar het is wel handig als de hovenier op de hoogte is van je wensen. De hovenier kan je vervolgens adviseren over een passende oplossing.

Afvoer van hemelwater

Omdat we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met zeer zware regenbuien waarbij tuinen blank komen te staan, is de afvoer van hemelwater belangrijker dan ooit. Het gaat wat ons betreft te ver om in dit artikel allerlei oplossingen te bespreken, maar het is belangrijk om dit aspect bij je hovenier aan te kaarten als hij je nieuwe tuin gaat ontwerpen.

Wat we je alvast kunnen vertellen is dat het allemaal niet zo spannend hoeft te zijn als dat het op het eerste gezicht misschien klinkt. Want het aansluiten van een regenton op de dakgoot zodat je een deel van het regenwater opvangt kan al een eerste stap zijn naar het afvoeren van het hemelwater.

Schaduwrijke plekken

Naast regenbuien hebben we ook steeds vaker te maken met zeer warme zomerdagen. In dat geval zijn schaduwrijke plekken in de tuin geen luxe, maar een absolute must. Vraag dus aan je hovenier om hier rekening mee te houden en voldoende schaduwrijke plekken in je tuin te creëren.

Enerzijds kan dat bijvoorbeeld door middel van een zonnescherm, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een terrasoverkapping of een pergola die je met planten laat dichtgroeien zodat je een natuurlijke schaduwrijke plek in je tuin creëert.

Huisdieren

Als je huisdieren in je tuin laat loslopen is het belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat bepaalde beplanting giftig kan zijn voor je huisdieren. Geef dus aan dat je hovenier hier rekening mee moet houden.