De basis van iedere tuin vormt de bodem. Een gezonde bodem in je tuin is van belang voor gezonde plantengroei en de afvoer van regenwater. In dit artikel gaan we nader in op het belang van gezonde tuingrond en wat je kunt doen om de conditie van de grond te verbeteren.

Het belang van gezonde tuingrond

Al het groen dat je in je tuin ziet staan is slechts een gedeelte van het daadwerkelijke leven. Pakweg 50% van de beplanting groeit namelijk onder de grond. Dus wat je ziet groeien en bloeien zit qua grootte ongeveer ook onder het oppervlak van de tuingrond.

En wanneer de tuingrond in slechte conditie is zorg dat er dus voor dat het gedeelte onder de grond niet goed kan groeien en daardoor ook het gedeelte boven de grond niet goed tot bloei kan komen.

Oké, nu je weet waarom gezonde tuingrond zo belangrijk is, geven we je enkele tips om de grond te verbeteren.

Tips om de conditie van de tuingrond te verbeteren

Voor een gezonde bodem zijn 3 dingen nodig:

  •         Voldoende lucht
  •         De bodem moet water doorlaten
  •         De bodem moet water vasthouden

Om aan deze 3 voorwaarden te voldoen is het van belang dat je de bodem luchtig maakt. Dus spit de bovenste laag, zo’n 20 tot 30 centimeter, om en voeg compost toe. Op die manier creëer je een bodem vol voedingsstoffen voor de beplanting.

Vervolgens is het zaak om de bodem vooral met rust te laten. Dus laat moeder natuur haar werk doen. Dat geldt ook voor het herfst waarin de bladeren van de bomen en struiken vallen.

Laat de bladeren liggen. Dit trekt dieren zoals egels, wormen en pissebedden aan. De uitwerpselen van deze dieren zorgen ervoor dat de bodem van nieuwe meststoffen wordt voorzien.

Gezonde bodem en onkruid

Een gezonde bodem zorgt voor gezonde plantengroei en daarmee zorg je automatisch ook voor (gedeeltelijke) bestrijding van onkruid. Onkruid heeft namelijk 2 dingen nodig om te kunnen groeien:

  1.       Zonlicht
  2.       Water

Met een gezonde plantengroei ontneem je deze voedingsstoffen voor een groot deel waardoor onkruid minder kans krijgt om te kunnen groeien.

Tip: natuurlijk kan het zijn dat je niet de hele tuin vol wilt zetten met struiken en ander groen. Maar zorg er in ieder geval voor dat de tuingrond zoveel mogelijk is bedekt met groen. Op die manier blijf je onkruid het lastig maken om te kunnen groeien. Het groen kan overigens ook bestaan uit bodembedekkers. Deze blijven laag waardoor je tuin niet dichtgroeit.

Meer behoefte aan advies?

Het verbeteren van de bodem van je tuin is slechts een eerste stap naar een tuin waarin je volop kunt genieten. Zo is het bijvoorbeeld ook van belang dat je de beplanting op de juiste plek in je tuin plant en op het juiste moment en vaak genoeg snoeit.

Vooral advies over dit soort zaken raden we je aan om tuinadvies bij een hovenier in te winnen. Vakkundig tuinadvies is niet goedkoop, maar bedenk wat je voor de investering terugkrijgt. Precies: een mooie tuin waarin het heerlijk vertoeven is.